Luni, 24 Septembrie 2012 10:22

STUDIU ASUPRA VIDEO-INTERVIULUI DE ANGAJARE (NOI TENDINŢE ŞI PERSPECTIVE)

TEHNOLOGIA OFERĂ NOI SOLUŢII ÎN RECRUTARE  

Noi soluţii se impun în condiţiile micşorării bugetelor de recrutare concomitent cu reducerea rezervei de talente înalt calificate care asigură succesul unei organizaţii. Evoluţia tehnologică a schimbat modul în care oamenii comunică, citesc, fac rezervări de călătorie, tranzacţionează acţiuni, vizionează filme – pe scurt, asistăm la o reconfigurare a întregului mod de viaţă a oamenilor. Şi, bineînţeles, a felului în care companiile fac afaceri. Tehnologia a adus deja imense beneficii departamentelor de resurse umane, înlocuind clasica hârţogărie cu sisteme de monitorizare a candidaţilor (în eng. Applicant Tracking System – ATS), expediere automată de emailuri, documente de angajare electronice, etc. Iar, ulterior, în chip inevitabil, resursele umane au îmbrăţişat şi tehnologia video interactivă. Astfel a luat naştere interviul de angajare video.

În iulie 2012, HR Marketer Service Group a iniţiat, în numele lui GreenJobInterview, un studiu asupra utilizării interviului video în cadrul companiilor din SUA. Peste 65% dintre respondenţi ocupau funcţii de manager, director, vicepreşedinte sau poziţii de nivel înalt. Deloc surprinzător, majoritatea respondenţilor (85%) lucrează în domeniul resurselor umane şi al recrutării de personal. Studiul acoperă mai bine de 20 de sectoare de activitate.

Rezultate şi analiza datelor

1. Utilizarea interviului video

Mai mult de jumătate (52%) dintre respondenţi au afirmat că au folosit interviul video.
În cazul companiilor cu mai puţin de 100 de angajaţi, avem de-a face cu o distribuţie de aproape 50/50 (47% au răspuns DA, iar 53% NU). În schimb, pentru companiile cu peste 1 000 de angajaţi, proporţia celor care folosesc interviul web  este de 58% (1 001 – 5 000 de angajaţi) până la 80% (în cazul firmelor cu peste 10 000 de angajaţi).

Aproximativ 58% la sută dintre organizaţiile care apelează la interviul virtual folosesc această metodă de 1 -5 ani.
Aceste cifre arată că organizaţiile mari utilizează pe scară largă noul tip de interviu, dar nici firmele mai mici (cu sub 100 de angajaţi) nu se lasă mai prejos când vine vorba de a alege varianta virtuală. Pentru fiecare perioadă specificată în chestionar (de la câteva luni până la 5 ani), companiile mici au printre cele mai înalte rate de adoptare. Concluzia: indiferent de dimensiune, companiile descoperă avantajele majore ale interviului virtual: simplitate şi costuri accesibile.


2. Formate

Peste 67% dintre cei care folosesc interviul virtual apelează la serviciile de video chat oferite de FaceTime, Skype sau Google +. Organizaţiile încearcă metode variate pentru a vedea ce li se potriveşte mai bine.

Majoritatea companiilor cu 500 de angajaţi (sau mai puţin) aleg cel mai adesea FaceTime, Skype sau Google +. Totuşi, aceste firme par să nu ia în calcul limitările şi capcanele opţiunilor gratuite. De pildă, majoritatea soluţiilor de videoconferinţă, precum versiunile gratuite oferite de Skype şi de FaceTime (Apple), admit numai doi participanţi. Securitatea conexiunii reprezintă o altă posibilă problemă.
Companiile se tem ca angajaţii lor să nu aibă acces la aceste tipuri de aplicaţii prin reţeau locală. Un pericol şi mai mare îl constituie însă riscul transmisiunii video înseşi. În cazul interviurilor personale, siguranţa şi confidenţialitatea ar trebui să capete o importanţă primordială.

Serviciile gratuite nu oferă, de altfel, nici posibilitatea de face raporturi sau monitorizări, ceea ce îngreunează oarecum munca echipei de recrutare. Un alt element-lipsă este serviciul de asistenţă clienţi  care să pună la dispoziţia recrutorilor echipamentele necesare, să-i ajute la instalare, să acorde asistenţă tehnică şi să efectueze verificări pre-interviu. În fine, niciunul dintre aceste servicii gratuite nu oferă companiilor opţiunea de promovare a brandului în mediul videoconferinţei. SKYPE este tot ceea ce vor vedea candidaţii. Angajatorul ratează astfel şansa de a-l impresiona pe candidat şi de a-l familiariza cu aspectele esenţiale ale culturii companiei, şansa de a se detaşa şi de a câştiga un avantaj competiţional.


3. Măsurarea succesului

De departe cel mai important etalon în măsurarea succesului unui interviu virtual este reducerea costurilor de transport. În funcţie de volumul recrutărilor, organizaţiile care recurg la această metodă economisesc mii până la milioane de dolari.
Micşorarea timpului de recrutare este, de asemenea, un factor important, deoarece, cu cât angajările merg mai repede, cu atât noul angajat ocupă mai repede un rol necesar în cadrul companiei şi devine productiv. Este important de remarcat că firmele sunt, de asemenea, interesate de experienţa trăită de candidat în cadrul interviului video, experienţă care poate avea un impact semnificativ asupra imaginii companiei şi asupra deciziei candidatului de a accepta oferta.

Care sunt citeriile dumneavoastră de evaluare a succesului unui interviu video?
Costuri de transport reduse – 87,6%
Timp de recrutare mai mic – 55,7%
Experienţa candidatului comparativ cu interviul telefonic – 53,7%

4. Aplicaţii ale interviului video

Este de la sine înţeles că interviul virtual se impune în situaţia în care candidaţii au domiciliul în altă zonă. Un alt caz frecvent de utilizare a videoconferinţei este al doilea interviu, candidaţii nemaifiind astfel nevoiţi să se deplaseze la sediul companiei. Iată o oportunitate în plus de interacţiune între recrutor şi candidat, fie că aceasta precedă interviul la sediu, fie că îi urmează. O posibilitate pentru ambele părţi de a acumula mai multă informaţie şi de a evalua nivelul de interes reciproc. Pe baza rezultatelor acestei a doua testări, echipa de recrutare poate decide dacă trece sau nu la următoarea etapă – aceea de verificare a referinţelor.

Când şi de ce folosiţi în procesul de recrutare interviul video?
Pentru candidaţii nerezidenţi – 83,5%
După interviul telefonic – 58,8%
Înainte de verificarea referinţelor – 36,1%

INTERVIUL VIDEO – O VARIETATE DE BENEFICII ŞI UN VIITOR SIGUR

Mai mult de jumătate dintre organizaţiile respondente folosesc în prezent acest tip de interviu, iar în cazul companiilor mari, cifra poate ajunge și la 80%.  În mod hotărât, interviurile virtuale răspund unei nevoi reale, iar adoptarea lor la scară largă indică limpede că acestea au devenit parte componentă a procesului de recrutare.

Companiile utilizează servicii de videoconferinţă gratuite, platforme virtuale live sau o combinaţie a acestor două soluţii care să răspundă cât mai bine nevoilor specifice de recrutare. Adepţii serviciilor gratuite însă ar trebui să se informeze asupra opţiunilor şi avantajelor solide de care ar putea beneficia apelând la alţi furnizori de platforme. Aceste consideraţii nu se limitează la securitate şi servicii de asistenţă tehnică, ci privesc mai cu seamă oportunităţile de promovare a brandului companiei şi de prezentare către candidat a aspectelor care definesc cultura companiei.
Interviul video reprezintă o economie – de bani şi de timp. Majoritatea celor care folosesc interviul video spun că avantajul principal este reducerea costurilor.

În funcţie de dimensiune, companiile pot economisi costurile de transport şi alte costuri aferente procesului – extinzându-şi în acelaşi timp accesul la sursele de talente disponibile. În plus, durata procesului de selecție scade, ceea ce înseamna o crestere a eficienței. Interviul video determină o îmbunătăţire a timpilor de recrutare, cât şi a experienţei candidatului. Multitudinea de beneficii a interviului video comparativ cu interviul tradiţional va duce la acceptarea celui dintâi pe o scară din ce în ce mai largă, la nivelul tuturor sectoarelor de activitate şi al tuturor dimensiunilor de companii.

Lasă un comentariuAnti-spam: complete the task

Despre APT

Cu o prezență de peste 20 de ani în industria românească de gestionare a capitalului uman, Grupul APT furnizează o gamă completă de servicii de resurse umane, designul și implementarea proiectelor de marketing & comunicare, și servicii SaaS. De ani buni, Grupul APT își menține poziția în topul agențiilor de consultanță în resurse umane din România. Cifrele spun totul:

  • ~ 150.000 de CV-uri, în baza de candidați,
  • ~ 1.600 de angajați în muncă temporară și outsourcing,
  • ~ 800 de participanți la programele de dezvoltare, training-uri, workshop-uri și consiliere în carieră, anual
  • ~ 100 de evenimente organizate anual.