Salariile din domeniul privat in 2016-2017 – cifre si tendinte

Ai studiat anunturile de joburi, ai aplicat la sute de pozitii si te pregatesti probabil pentru cateva interviuri de angajare. Secretul reusitei e, fireste, informarea cat mai consistenta despre oferta de munca si despre ce te-ar putea astepta la interviu.

Una dintre marile necunoscute ale unui anunt de recrutare este de cele mai multe ori salariul. Da, regula spune ca exista intotdeauna loc de negociere, mai cu seama in privinta beneficiilor, si vei afla tot ce trebuie sa stii pe parcursul procesul de recrutare. Totusi, este important sa cunosti de la inceput daca nu suma exacta, cel putin intervalul salarial specific acelui tip de post, astfel incat sa nu ai parte de surprize derutante si sa poti negocia in mod realist. Mai jos gasesti cifrele relevante:

Salariul mediu pe economie in februarie 2017

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net in luna februarie a anului curent a fost de 2 236 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 14,7% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Cele mai mari valori s-au inregistrat in industria IT (5631 de lei), iar cele mai scazute in sectorul ospitalitatii (1351 de lei).

Intervale salariale pe domenii si posturi

tabel articol

Tendinte actuale pe piata salariilor din sfera privata – cresteri constante, dar prudente

In 2017, cuvantul de ordine ramane prudenta. Sectorul privat si-a invatat bine lectia crizei economice si face proiectii pe termen lung, incercand in permanenta sa coreleze majorarile salariale cu evolutia productivitatii.

Conform studiului PwC HR Barometru, companiile private au prevazut in bugetul acestui an cresteri salariale medii de 4,5%, usor peste nivelul din 2016 (4,2%) si depasind cu ceva mai mult estimarile din aprilie 2016 (3,8%). Cea mai importanta dinamica o prezinta industria de retail si distributie (5,6%), in vreme ce sectorul bancar ajunge la coada clasamentului, cu un avans de doar 2,5%, sub prognosticul din 2016.

Majorarile succesive ale salariului minim pe economie din ultimii ani sunt cele care au impulsionat cresterile accentuate din industrii precum retailul, avand un procent semnificativ de angajati remunerati la nivelul respectiv. Modificarea salariului minim pe economie vizeaza in mod direct circa o treime dintre angajatii romani, dar are impact si asupra salariilor situate cu putin peste valoarea minima.

Un alt factor esential de presiune asupra politicii salariale il reprezinta dinamica puternica a fortei de munca, competitia pentru talentele greu de gasit devenind provocarea numarul 1 a companiilor.

La ce salarii se pot astepta incepatorii? Sectorul farmaceutic – cel mai generos

Potrivit studiului PayWell 2016 (PwC Romania), pentru angajaţii cu studii superioare, cele mai bune salarii specifice pozitiilor entry-level se castiga in sectorul farmaceutic (3 700 de lei brut). Bancile sunt din nou pe ultimul loc, cu mai putin de jumatate din cifra anterioara – 1 800 de lei brut.

Angajatii debutanti cu studii medii obtin venituri lunare intre 1 400 si 1 600 de lei, in functie de industrie.

Vestea buna: aproape 30% dintre angajatorii intervievati acorda majorari salariale imediat dupa terminarea perioadei de proba.

Unde se castiga cel mai bine in Romania?

Asa cum probabil va asteptati, capitala este in continuare fruntea – studiul Mercer 2016 arata ca salariile din Bucuresti devanseaza cu 7% media nationala.

Beneficii salariale si extra-salariale

Intreaga discutie de mai sus priveste salariul de baza, dar angajatorii romani ofera si o componenta variabila destul de consistenta: beneficiile inseamna aproximativ 20% din pachetul salarial.

Bonusurile de performanta variaza intre 9% din salariul anual pentru angajatii blue-collar si 40% pentru managerii superiori. In vanzari, ponderea bonusurilor de performanta este de o treime din salariul anual. Cat despre criteriile care stau la baza acordarii acestui tip de beneficiu, rezultatele individuale sunt luate in considerare in cazul angajatilor din vanzari si al celor din zona operationala, in vreme ce pentru managerii de nivel mediu si superior graitoare sunt rezultatele companiei.

Beneficiile extra-salariale – acelasi studiu dezvaluie ca cele mai obisnuite beneficii extra-salariale de pe piata muncii din Romania raman tichetele de masa (oferite de 74% dintre respondenti) si abonamentele medicale private (55%). Companiile tin tot mai mult seama si de nevoia de flexibilitate a angajatilor, in special a celor din generatia tanara, 23% incluzand in pachetul de beneficii un program de lucru adaptabil (procent superior anilor precedenti). 13% ofera chiar oportunitati de munca la distanta, iar 8% permit un program mai scurt in zilele de vineri.

Agentia romaneasca de marketing WebDigital este prima companie din tara care a implementat in regim pilot saptamana de lucru de 4 zile in august 2016, reusind sa-si atinga obiectivul de imbunatatire a productivitatii.

Desigur, astfel de initiative au nevoie si de o sustinere legislativa adecvata si va anuntam ca exista deja un proiect de lege pentru reducerea saptamanii de lucru la 38 de ore.

Surse:
Studiul HR Barometru – a fost realizat de PwC în perioada ianuarie-februarie 2017, pe baza informatiilor furnizate de 59 de companii participante din cinci sectoare: bancar, farmaceutic, retail-distributie, tehnologie-centre de servicii externalizate si industrie producatoare.

Studiul salarial si de beneficii PayWell România 2016 – a analizat nivelurile salariale si politicile de remunerare a 133 de companii din cinci sectoare economice diferite (sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, sectorul farmaceutic si cel al producţiei industriale).

Studiul salarial Mercer 2016 – a analizat pachetele de remunerare a peste 71 000 de angajati provenind in special din companii multinationale care activeaza in 12 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, farmaceutic, industria grea si usoara, industria energetica, retail, servicii, constructii, logistica etc.).

Mai, 17, 2017

0

SHARE THIS